Elovaara : karkoitetuille turvapaikanhakijoille sisuviisumi


#1

Tiina Elovaara on aloittanut vaalikampanjansa jämäkästi ottamalla oikein kunnon irtioton perussuomalaisesta maahanmuuttokriittisyydestä.

Jos henkilö saa karkotuspäätöksen, on Suomen yhteiskunnalta mennyt käytännössä valtion varoja hukkaan, kenenkään hyödyntämättä niiden maksimaalista potentiaalia. Tavoitteena tulisi olla, että tunnistamme tehokkaammin maassa jo asuvien maahanmuuttajien työvoima- ja osaamispotentiaalin jo kotoutumisen aikana.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan turvapaikanhakijoiden potentiaali ymmärretään,mutta ministeriön piiriin henkilö tulee vasta, kun oleskelulupa jo on. Ehdotetulla pykälän muutoksella henkilöä voitaisiin tarkastella jo aiemmin: ”Suomessa olevalle ulkomaalaiselle myönnetään jatkuva oleskelulupa, jos sen epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta hänen terveydentilansa, Suomeen syntyneidensiteiden, aktiivisen ja onnistuneen kotoutumisen tai muun yksilöllisen inhimillisen syyn vuoksi, kun erityisesti otetaan huomioon olosuhteet, joihin hän joutuisi kotimaassaan, tai hänen haavoittuva asemansa.”

Tämä on juuri sellaista kampanjointia jota Siniset tarvitsevat. Eli erottumista ja selkeää linjanvetoa pois vanhasta. Voisi jopa sanoa että tässä kilpaillaan vihreiden ja vasemmiston kanssa mikä onkin järkevää koska oppositiossa se suurin kasvupotentiaali on.

Uskon että Elovaara olisi yksi Sinisten potentiaalisista läpimenijöistä mikäli tämä olisi Uudellamaalla ehdolla.


(Risto ) #2

Siinä olet oikeassa, että tässä kilpaillaan vihreiden ja vasemmiston kanssa, muuten en käsitä mikä on esityksen tarkoitus.


#3

Demarit on hyvin todennäköinen pääministeripuiolue ja tällaisilla avauksilla siniset säilyttävät mahdollisuutensa olla punavihreässä(kin) hallituksessa. Hallitusneuvotteluista tulee todennäköisesti tiukat. Oli koalitio mikä tahansa, enemmistön saaminen tulee olemaan haasteellista ja pienpuolueita tarvitaan tukijoiksi. Oikein tiukassa paikassa jopa 1-2 kansanedustajan puolueelle voi olla tarvetta.


(Risto ) #4

Tämä on tietenkin osittain strateginen valinta, eikä siniset ole ainoa ryhmä, jossa tämmöstä politikointia harrastetaan, esim. Sirpa Pietikäinen kokoomuksessa on valinnut saman strategian, Sirpa omien puheidensa perusteella kuuluisi oikeastaan vihreisiin tai vasemmistoliittoon, mutta on tehnyt pitkän uran kokoomuksen riveissä, eli puolueen jonka oma arvopohja on täysin päinvastainen oman arvopohjan kanssa, mutta saa kannatusta ja vetää väkeä “viher-vasemmalta” kokoomukseen, joten sitä siedetään puolueessa, myös Soininvaara on vähän samanlainen poliitikko, kuuluisi omien puheidensa perusteella oikeastaan kokoomuksen, eikä vihreihin, homma saattaa toimia, jos koko puolue eli siniset ei ole Tiinan kanssa samoilla linjoilla.


#5

Niin, olettaisin, että näin lähellä vaaleja ei enää tehdä sunnittelemattomia liikkeitä ja että Elovaaran ehdotus olisi osa koko puolueen ohjelmaa. En tiedä kuka näiden avausten takana lopulta on, mutta kovasti ihmettelisin jollei se olisi itse Timo Soini varsinkin kun Soini kesällä lupasi johtaa siniset vaalivoittoon.

Tosin on sanottava, että niin paljon kuin Soinin vaalitaktista osaamista arvostakin, niin hiukan ihmettelen tätä hiljaisuutta. Soini ei puhu mitään sinisistä eikä omasta ehdokkuudestaan, ei edes omassa plokissaan. Soinin strategia on nyt täysin päinvastainen verrattuna siihen mitä hän perussuomalaisissa harjoitti.


(Risto ) #6

Ehkä, mutta jos ollaan vaihtoehto perussuomalaisille, niin miksi perustetaan toinen vihreä puolue, eikö se silloin ole oikeastaan vaihtoehto vihreille ?

Vai eikö tätä asiaa ole mietitty loppuun asti.


#7

Simon Elo vertasi sinisiä Macronin puolueeseen Ranskassa ja sehän on tunnetusti liberaali liike. Ehkei sitä ihan voi kutsua vaihtoehdoksi vihreille, mutta kokoomuksen liberaalisiivelle ainakin. Lähempänä kuitenkin vihreitä ollaan kuin perussuomalaisia.


(Risto ) #8

Kokoomuksen liberaalisiivelle on jo vaihtoehto, se on Harkimon liike, sanoin vihreille on jo vaihtoehto, se on vasemmisto, tämä että pyritään olemaan vaihtoehto vaihtoehdolle on kyllä strateginen virhe.


#9

Tällainen ulostulo osoittaa sellaista pelaamista, mikä nimenomaan vanhoissa puolueissa inhottaa. Siniset ei voi lähteä sille tielle, että kannatuskiimassa puhutaan tänään yhtä ja huomenna toista. Selkeä linja, josta pidetään kiinni on pitkällä tähtäyksellä ainoa oikea tapa nousta.


#10

Sen verran puolustan Elovaaraa että hän on ollut kommenteissaan ja mielipiteissään ihan johdonmukainen koko sinisissä olonsa ajan. Sinisissä on kyllä ristiriitaisiakin puhuvia edustajia mutta Elovaara ei nähdäkseni kuulu siihen joukkoon.


(Risto ) #11

Niiniin, mutta se kysymys mielestäni on se, että onko puolue vain toinen versio vihreistä, vai onko tämä vain Tiinan oma linja, kumpi tahansa on kyseessä, niin siihen pitäisi saada vastaus.


#12

Elovaara on sinisten perustajajäsen ja toinen varapuheenjohtaja. Vaikea kuvitella että kyseessä olisi jokin Tiinan oma linja. Sitä paitsi onhan Simon Elokin puolueen liberaalin aatemaailman vahvistanut.


#13

Simon Elo puhui myös Ylen Perjantai ohjelmassa myönteisesti sisuviisumista.


#14

Sisuviisumin nerokkuus on sanassa itsessään. Kansallisromanttinen ‘sisu’, yhdistettynä turvapaikanhakijoiden karkoitusten lopettamiseen, ei kuulosta enää ollenkaan niin pahalta. Silti mennään vasemmalta ohi vihreistä ja vasemmistoliitosta niin että raikaa.


(Risto ) #15

Se kuulostaa todella pahalta, mutta ehkä puolue on enempi ääripäiden ryhmä, kuin varsinainen ideologinen puolue.


(Waltteri Turunen) #16

Oon samaa mieltä kuin Elovaara ja @pastori. Miksi potkia aktiivisesti ja onnistuneesti kotoutunut maahanmuuttaja pois? Pitää tietenkin miettiä millä mittareilla kotoutumista mitataan, mutta se ei liene vaikeaa. Työllistyminen ja kielen osaaminen tulevat ensimmäisenä mieleen.


#17

Juuri näin ja se sama mahdollisuushan on kaikilla tulijoilla joten syrjintää ei ole. Työtä tekeviä veronmaksajia Suomi tarvitsee joten siinä pitäisi pystyä tekemään kokonaisarvio tilanteesta eikä pelkästään tuijotettaisi mahdollisuuteen palauttaa. Jos on noinkin vahvasti osoittanut sitoutumisensa kuin tuo ohjelman kaveri niin kyllä sillä pitäisi olla merkitystä.


(Risto ) #18

Ei ole sama mahdollisuus, EU alueelta voi jokainen joka haluaa, tulla milloin tahansa Suomeen jos on työpaikka, mutta sosiaaliturvan saa vasta kun on työskennellyt maassa 10 kuukautta, miksi helvetissä näille arabeille suunnitellaan jotain saatana ohituskaistaa, millä ne voi elellä täällä pelkällä sosiaaliturvalla, vaikka ei edes ole oikeasti turvapaikan tarpeessa, miksi EU maiden kansalaiset on laitettu muita huonompaan asemaan jälleen kerran, vaikka ollaan samaa yhteisöä, ei me olla minkään Arabi-liiton jäseniä, me ollaan EU:n jäseniä.


#19

Yritin sanoa että tulleilla pakolaisilla on keskenään samanlaiset mahdollisuudet osoittaa kiinnostuksensa ja sitoutumisensa uuden kotomaansa oloihin ja jos vakavasti osoittaa halua elää Suomessa lakien mukaisesti niin siitä pitäisi saada etua verrokkeihin nähden. Suomen kielen menestyksellinen opiskelu ja peruskoulun suorittaminen sekä muu opiskelu turvapaikkapäätöstä odotellessa minun mielestäni osoittaa sitä vakaata halua asua Suomessa, Suomen asettamin ehdoin.


#20

Sisuviisumi on fiksu veto sinisiltä noin retorisesti, mutta käytännön lakimuutoksena se olisi kuitenkin kelvoton. Turvapaikanhakija joka on saanut karkoituspäätöksen on jo lähtökohtaisesti väärin perustein maassa. Hän on joko tehnyt rikoksia tai valehdellut hakemuksessaan tarvitsevansa suojaa. Ei tällaisille ihmisille tietenkään pidä luoda mitään takaportteja saada jäädä maahan. Enkä kyllä jaksa uskoa että huijareista ja rikollisista olisi mitään hyötyä yhteiskunnalle myöhemminkään, joitain yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta.

Mutta tuo on ehdotuksen kannalta epäolennaista sillä harva äänestäjä asioita näin pitkälle ajattelee. En myöskään usko että sisuviisumi-ehdotuksella on edes tarkoitus olla muuta kuin vaaliretoriikkaa ja sellaisena se onkin nerokas.