Maria Lohelan loikka Liike Nyt:iin


#1

Lohelan loikka oli ainakin allekirjoittaneelle iso yllätys. Kun Harkimo viikonloppuna paljasti että joku istuva kansanedustaja loikkaa niin epäilys kyllä heräsi heti että loikkaaja voisi olla sinisistä. Perinteisesti pako alkaa viimeistään silloin kun vaalit lähenee mutta kannatus ei yrityksistä huolimatta lähde nousuun. Oletin kuitenkin että kyse olisi vain riviedustajasta.

Kiinnostavaa on nyt Timo Soinin reaktio? Jonkun verran tästä voitaneen pistää Soinin piikkiin sillä kaikenlainen epävarmuus luo aina otollisen maaperän impulsiivisille ratkaisuille.


#2

Minulle oli yllätys se, että lähtijä oli Sininen. Miksi lähteä kalkkiviivoilla?

Kun Lohelan nimi ilmoitettiin, niin ei se pienen tuumaamisen jälkeen tunnukaan yllättävältä. Lohela nostettiin eduskunnan puhemieheksi lähinnä siksi, että paikka kuului Perussuomalaisille ja edustuskelpoisen materiaalin niukkuudesta johtuen valinnanvaraa ei tainnut olla hirveästi.

Kun puolue jakaantui, niin siinä meni Lohelalta “huippupesti”, ja hänestä tuli riviedustaja. Politiikassa ei taida olla hetkeen Lohelalle tarjolla samanlaisia pestejä ja onkin ymmärrettävää että hän päätyi hyppäämään kelkasta pois.

Kun politiikka itsessään ei motivoi, niin silloin edustajan ei tarvitse pohtia oman viiteryhmän tavoitteita ja sitoumuksia. Silloin poliitikolla on varaa ylellisyyteen, hän voi vastustaa mitä ikinä päähän pälkähtääkään. Omatuntonsa mukaan.

Ilkeä yllätys, mutta sellaistakin sattuu.


#3

Luitko Lohelan perustelut loikalleen?

“Loikkauksensa syyksi Lohela kertoi sen, että hän ei voi tukea hallituksen soteuudistusta.”

Ei tuossa kannatuksen kanssa ollut mitään yhteistä.


#4

En ole tiennytkään että Lohela vastustaa sotea. Ei hän siitä ainakaan julkisuudessa ole pahemmin avautunut. Aika outoa että ensimmäisen kerran Lohelan sotekantaan törmää vasta sitten kun hän jättää puolueen.

Sitä paitsi ei kai sinisistä olisi tarvinnut soten takia pois loikata. Olettaisin että sinisissä suvaitaan kyllä eri näkökantoja ja jos soteen todella haluaa vaikuttaa niin ihan ensimmäiseksi kannattaa avata suu ja kertoa mielipiteensä julkisuuteen samaan tapaan kuin ovat tehneet mm. Elina Lepomäki ja Susanna Koski.

Kyllä tässä loikassa vahvasti vaikuttaa olevan muut motiivit takana. En ihmettelisi yhtään jos Lohela vielä peruisi päätöksensä olla osallistumatta eduskuntavaaleihin. Ja jos ei eduskuntavaaleihin vielä mukaan niin ainakin euro- ja/tai maakuntavaaleihin sitten.


#5

Ei tainnut moni muukaan tietää asiasta etukäteen.

Nyt kun hän ei enää tavoitellut jatkoa, niin viimeisenä tekonaan Lohela halusi irtautua Sotesta.


(Risto ) #6

En usko Soten kaatuvan tämän takia, se on sitten eri asia, saadaanko sitä ajoissa valmiiksi, homman eteen on tehty aika paljon töitä ja kunnat tehneet kaikenlaisia valmisteluja, ei se ole demareidenkaan etu, että Sote enää kaadetaan.


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #7

DEMARIT RATKAISEVAT SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN LÄPIMENON

Nyt kun Sinisten kansanedustaja, entinen puhemies Maria Lohela loikkaa Hjalliksen Nyt-liikkeen eduskuntaryhmään, annetaan ymmärtää, että sote- ja maakuntauudistus on menossa läpi niukimmalla mahdollisella enemmistöllä, 100-99. Näin ei tule käymään!

Demarit ratkaisevat näitten ”kaikkia kyllästyttävien, inhottavien, surkeitten ja ala-arvoisten uudistusten” läpimenon. Se tapahtuu yksinkertaisesti niin, että sopiva määrä demariedustajista on viimeisistä äänestyksistä poissa tai äänestää tyhjää! Näin sote- ja maakuntauudistuksesta ei tule enää vaaliteemaa. Silti se vaalikampanjassaan haukkuu uudistukset ja lupaa vaalien jälkeisenä hallituspuolueena yrittää parannella (eli vesittää) niitä parhaansa mukaan.

Mielestäni Sinisen eduskuntaryhmän pitäisi vihdoinkin marssia ulos hallituksesta ja näin kaataa Sipilän hallitus! Uskon, että sen jälkeen Sinisten kannatus vähintään tuplaantuisi, noin prosentista, ehkäpä jopa triplaantuisi. Samalla Lapista ainakin Matti Torvisen eduskuntapaikka varmistuisi.

Ilkka Salonen.
hallintotieteiden maisteri,
Sinisten kansanedustajaehdokas Lapin vaalipiirissä
Sodankylän Askasta


#8

Oppositio ja erityisesti punavihreät suitsuttavat nyt avoimesti Lohelan rohkeaa taistelua sotea vastaan. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/269843-havahduin-mita-me-olemme-taalla-tekemassa-maria-lohelan-sote-avautuminen-leviaa

Tuota tuota, onkos Lohela koskaan tuonut sotekriittisyyttään esille yhdessäkään puheenvuorossaan eduskunnassa? Entäpä onko hän puhun aiheesta edes oman ryhmän sisällä? Kummallista myöhäisheräämistä juuri ennen vaaleja.

Ettei tässä nyt vaan olisi käynyt niin että Marian sotevastaisuus heräsi vasta sillä hetkellä kun Harkimo otti yhteyttä ja kyseli loikkaamaan riveihinsä.


#9

Itseäni kiinnostaa nähdä, löytyykö Lohelan seuraava duuni Hjalliksen kontakteilla.

Toivottavasti ei sentään, se olisi liian irvokasta.


#10

@Rape_Koskinen

Mielestäni Sinisen eduskuntaryhmän pitäisi vihdoinkin marssia ulos hallituksesta ja näin kaataa Sipilän hallitus!

Ovatko Siniset sote-vastaisia ja jos ovat niin mitä osia siitä he vastustavat? Jos näin on niin kriittiset kannat pitäisi tuoda pikaisesti julkisuuteen. Äänestäjälle välittyy nykyään kylläkin sellainen kuva että siniset seisovat tukevasti nykyisen soten takana, kuten valinnanvapauden ja maakuntauudistuksen.


(Risto ) #11

Vähän ihmettelen tuota Lohelan loikkaa vieläkin, jos kerran ei ole tarkoitusta jatkaa politiikassa, niin mikähän tämän mänööverin tarkoitus oikein on, onko ainoa tarkoitus potkia sinisiä nilkkoihin kolme kuukautta ennen vaaleja, vai asettuuko tuo sittenkin vielä ehdokkaaksi ?


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #12

Minun käsitykseni mukaan Siniset panivat itsensä kokoomuksen ja keskustan “sote-ja maakuntauudistusrautoihin”. Siitä palkinnoksi tai korvauksena viisi ministeriämme sai jatkaa tehtävissään, “hillotolppapalkalla”. Entisenä 11:n hallituksen virkamiehenä tiedän hyvin, kuinka paljon asioita voidaan hoitaa ministerin ja ministeriön päätöksinä. Siinä mielessä Sinisten ministereistä ainakin eurooppa- ja kulttuuriministeri, puolueemme pj. Terho ja puolustusministeri Niinistö on pärjänneet kiitettävästi!

Mutta nyt olen Lohelan kanssa täysin samaa mieltä sote- ja maakuntauudistuksesta. Nyt voidaan hyvin irtautua takuumiehen roolista kepun ja kokoomuksen lähmänkaupoissa. Samalla vältetään tarpeettomat maakuntavaalit ja kepu-enemmistöiset maakuntavaltuustot lähes 10:ssä maakunnassa. Kepu häviää rökälemäisesti eduskuntavaalit 14.4.! Sen kannatus koko maassa putoaa vähintään 5 %-yksikköä. Prosentteina tämä on 23,7. Viime ek-vaaleissa kepua äänestäneistä yli 124 000 äänestäjää äänestääkin nyt muita kuin kepua. Uskoisin, että siitä “rökälepotista” osa kanavoituu myös Sinisille ja Siniset ainakin jatkaa eduskuntapuolueena.

Ilkka Salonen.
hallintotieteiden maisteri,
Sinisten eduskuntavaaliehdokkaana Lapin vaalipiirissä,
Sodankylän Askasta


#13

Ihan hyvä analyysi.

Koitin kaivella netistä mitä siniset kansanedustajat ovat soteaiheesta sanoneet. Kriittiset äänet on kovin vähissä. Sen sijaan löytyy kyllä runsaasti hallituksen linjaa tukevia mielipiteitä ja kirjoituksia. Siihen nähden olisi vähintäänkin omituista jos siniset yhtäkkiä lähtisivät hallituksesta soteen vedoten. Syytökset hillotolppailusta ja opportunismista ei silloin ainakaan vähenisi.

Jos kaikesta huolimatta sotesotaan lähdetään niin se vaatii ainakin kunnon pohjustuksen ja puolueen selkeän linjamuutoksen.

Matti Torvisen twiitti ei tosin viittaa mihinkään Lohelan symppaamiseen:

Illuusio. Ministeriksi/puhemieheksi kuka vaan Lehmänkauppa. Suojatyötä. Hävityn politiikan seuraus. Illuusio onkin totta. Kun ei ole osaamista tai ammattia. Täytyy tehdä DIILI. Vapaavuoren Soteluukulle, leipää ihminen syö. Kädestä suojatyötä.


#14

Siniset eivät voita mitään kääntymällä Sotea vastaan, päinvastoin. Päätös on tehty, ja sillä linjalla on mentävä.

Lohela tuskin saa sympatiaa Sinisten parissa, mutta ei Siniset saa pisteitä Lohelaa kritisoimallakaan. Fiksu pitää mölyt mahassa ja pelaa niillä korteilla mitä on kädessä.


#15

Samoin näyttäisi ajattelevan myös Tiina Elovaara

Moni haluaa uudestaan ja uudestaan kaataa sos.-ja terveysuudistuksen. Vasta 15 v. yritetty. Pitäisikö pikkuhiljaa päästä toteutukseen & hioa kulmia paremmiksi samalla?


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #16

Jos Siniset ei lähde nyt hallituksesta, jonkinlainen kevyt-sote ja kepun maakuntien vallankaappausuudistus tulevat! Viimeisissä äänestyksissä sopiva määrä demareita on poissa tai äänestää tyhjää. Sipilän hallitus siis voittaa, muka, upiaa! Mutta SDP vaalikampanjassaan haukkuu soten ja maakuntauudistuksen. Se lupaa vaalien jälkeisessä hallituksessa korjata ja parantaa eli vesittää niitä parhaansa mukaan.

Jos tämä hallitus istuu ynnä sote- ja maakuntauudistus menevät läpi (kuten pelkään), Siniset saa enintään kolme (3) kansanedustajaa, jos sitäkään!

Ilkka Salonen.
vapaa, vankka ja vakaa Sinisten kansanedustajaehdokas Lapissa


#17

@Rape_Koskinen: ymmärrän hyvin huolesi ja logiikkasi. Oletko ottanut yhteyttä Matti Torviseen ja puhunut aiheesta hänen kanssaan?


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #18

Olen tiiviisti yhteistyössä Matin kanssa, nyt kun kierrämme maanantaisin Lappia vaalitilaisuuksissa, viimeksi maanantaina 21.1. Kemijärvellä. “Meidän puolueessa saa olla rakentavasti tuotakin mieltä”, hän, Sampo Terho ja puoluekokouksessa 16.12.17 Timo Soinikin ovat kommentoineet hallituksesta lähtemisehdotustani eli sote- ja maakuntauudistusvastaisuuttani. Vaikka Matin kanssa olemme tästä, tosin isosta asiasta eri mieltä, kerään joka tapauksessa ääniä Matin vertailuluvun kasvattamiksi ja yhden Sinisen kansanedustajapaikan saamiseksi täällä Lapista.

Tämän, Sipilän hallituksen “paatissa” jatkaminen tietää Sinisille varmasti putoamista hyytävään veteen ja todennäköisesti pohjakosketusta lähelle nollan prosentin ääniosuutta. Heittoistuintakin kannattaa joskus käyttää!

Käykäämme kepulta vapautuvien, vähintään 124 000:n äänen kimppuun; sutena päälle!

Rape. Sininen susi


#19

@Rape_Koskinen, näetkö hallituksessa työskentelemisessä mitään positiivista?

Meinaan että jos on jotakin mielestäsi negatiivista, niin voisiko olla silti enemmän positiivista?


#20

Sekin on muuten hyvä muistaa, että erotessaan perussuomalaisista siniset ottivat tietoisen riskin ja tiedostivat mahdollisen kannatusalhon. Simon Elon sanat dramaattisessa eropäivän tiedotustilaisuudessa:

Tämä päätös todennäköisesti tuhoaa poliittisen uramme. Päätös jonka seurauksena meidät tuomitaan pettureiksi ja henkeämme uhataan. Teemme sen silti niin kuin hyvin näette, arvoisat median edustajat, selkein mielin ja oikeista syistä. Tänään emme ole poliitikkoja, vaan isänmaan asialla. Omatuntomme on puhdas. Tämä on äärettömän kova mutta loppujen lopuksi hyvin helppo päätös. Sillä tänään päätimme yhdessä, keitä me olemme.

Näin jälkeenpäin kun lukee tuota puhetta herää ajatus että siniset ovat jo onnistuneet täyttämään sen tehtävän johon he puolueen alunperin perustivat.