Mikä on GCM?


(Sininen tulevaisuus) #1

GCM eli Global Compact for Migration on maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen liittyvä kansainvälisesti neuvoteltu asiakirja, joka on laadittu YK:n piirissä. Se kattaa kansainvälisen muuttoliikkeen kaikki ulottuvuudet kokonaisvaltaisesti ja kattavasti.

Kyseessä ei ole juridisesti sitova sopimus vaan enemmänkin poliittinen viitekehys. Maahanmuutto on globaali ongelma, josta on syytä keskustella maailmanlaajuisesti. YK on Suomelle luonteva foorumi tähän. Maahanmuuton hallitseminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä.

Tämän asiakirjan allekirjoittaminen ei sido Suomea mihinkään. Voimme jatkossakin päättää omista kansallisista toimenpiteistä. Toisin kuin valheita levittävät tahot yrittävät sanoa, kompakti ei anna oikeutta ihmisille vapaasti muuttaa maasta toiseen.

GCM-kompaktissa on 23 tavoitetta. Ne liittyvät esimerkiksi siirtolaisten ja heidän perheidensä suojeluun, oikeuksiin ja parempiin elin- ja työoloihin. Kompaktin tavoitteena on lisäksi parantaa kansainvälisten maahanmuuttoprosessien hallintaan liittyvää tietojenkäsittelyä sekä torjua taloudellisista, ympäristöön liittyvistä ja poliittisista syistä johtuvaa pakotettua siirtolaisuutta. Yhtenä pointtina on myös integroidun, turvallisen ja koordinoidun rajavalvonnan tavoitteiden korostaminen.

Myös siirtolaistaustaisten työntekijöiden hyväksikäytön, ihmiskaupan ja syrjinnän torjuminen ovat kompaktin ytimessä.

Kompaktin voimaantulo ei tarkoita sitä, että jokainen sen allekirjoittava maa noudattaa kaikkia sen tavoitteita. Kuten todettua, kompakti on ohjenuora, ei oikeudellisesti sitova sopimus. Jokainen maa voi valita siitä itselleen sopivia ja itseään koskevia tavoitteita ja toimenpiteitä.

Suomen kohdalla käyttöön otettavista toimenpiteistä ei ole vielä sovittu. Sinisten mielestä on selvää, että ne noudattavat muita maahanmuutosta tehtyjä linjauksia. GCM ei muuta Suomen maahanmuuttolinjaa mitenkään.


GCM, YK, Minä ja Hakkarainen
#2

GCM ei muuta maahanmuuttopolitiikkaa mitenkään? Suomeen siis saa edelleen tallustella läpi Euroopan meidän suomalaisten veronmaksajien elätettäväksi? Hieno homma. :+1:


(Risto ) #3

Minua ihmetyttää tässä asiassa muutama juttu, ensinnäkin se on valmisteltu salaisesti ilman poliittista keskustelua, toiseksi kaikki väittävät kivenkovaan ettei se vaikuta mihinkään tai velvoita meitä mihinkään, kolmanneksi, jos se kerran näin on, niin miksi siihen halutaan niin nopealla aikataululla mukaan ? Mitä järkeä on olla mukana sopimuksessa, jolla ei ole mitään merkitystä tai velvoitetta ?


(Aatos Orpo) #4

Epäilen suuresti etteikö massa muuttaminen helpottuisi . Maahanmuutto tulisi julkiseksi joka on nyt ollut salaista jatkuvaa virtaa.


#5

Timo Soinille kysymys: Miksi tällainen sopimus pitäisi allekirjoittaa? Se ei siis muuta mitään. Ainakin niin nyt väitetään.


(Sininen tulevaisuus) #7

Paperia ei ole valmisteltu kiireessä tai salassa vaan se on käynyt kolmessakin eri valiokunnassa. Jokaisessa on todettu, ettei se aiheuta kummempia toimenpiteitä.
Tämä puhe siitä, että kyse olisi suuresta salaisuudesta ja mullistuksesta on keksitty täysin tyhjästä. Myöskään mitään erityistä kiirettä tämän kanssa ei ole pidetty, vaan homma on laitettu alulle jo 2016.
Lisää tietoa löytyy esim täältä ja kuten huomaat, kyse on vain suosituksista Global Compact for Migration (GCM)

Jos olet saaneet jotain muuta tietoa tästä paperista, niin mitä se tieto oli? Miten paperi tietojesi mukaan muuttaa Suomen maahanmuuttoa? Onko näille väitteille esitetty joitain todisteita?

Olisi hyvä nähdä jokin konkreettinen väite, jolle voi sitten etsiä erilaisia todisteita. Pelkkä väite salassa ja kiireessä valmistellusta hankkeesta on varmaankin ainakin jossain määrin kumottu, vai? Paperi on siis käynyt eduskunnan valiokunnissa, sillä on verkkosivu ja sen valmistelu on aloitettu jo 2016. Joskus pitää saada valmistakin ja tämän osalta sen on tarkoitus tapahtua tämän vuoden joulukuussa.


(Juuso Miettinen) #8

Lisäksi allekirjoittajamaat sitoutuvat tuomitsemaan kaiken kritiikin ja protestin rasismiksi ja muukalaisvihaksi. Rajattoman maahanmuuton vastustajat on YK:n mukaan asetettava moraalisesti epäilyttävään valoon ja eristettävä heidät sosiaalisesti yhteiskunnasta.

Onko tämä totta vai mitä tämä tarkoittaa?


(Sininen tulevaisuus) #9

Ei, tuo ei tosiaan pidä alkuunkaan paikkaansa. Voit löytää koko tekstin täältä https://refugeesmigrants.un.org/sites/default/files/180711_final_draft_0.pdf ja kuten huomaat, siinä ei mainita maahanmuuton vastustamista tai kritisointia tai muuta vastaavaa ollenkaan. Teksti on toki pitkä, mutta kuten heti sen alusta voit nähdä, se ei ensinnäkään sido allekirjoittajiaan oikeudellisesti. Lisäksi voit todentaa vaikkapa hakutoiminnolla, että edes tuon kaltaisia sanoja koko paperista ei löydy.
Rasismi paperissa mainitaan kahdesti ja molemmilla kerroilla vain toteamaan, että rasismia ja suvaitsemattomuutta vastustetaan. Tästä varmastikaan kukaan ei myöskään ole eri mieltä.


(Juuso Miettinen) #10

Onko sopimus mahdollista saada Suomeksi, vai onko minun luovuttava omasta äidinkielestäni?


(Sininen tulevaisuus) #11

Ei sinun varmastikaan tarvitse äidinkielestäsi luopua. Google Translatekin antaa varmasti jonkinlaista osviittaa, mutta en tiedä löytyykö sitä suomeksi mistään. Google Kääntäjä


#12

Ei tähän varmaan sitä vastausta saa, mutta näytelmää ylläpitääkseni kysyn kuitenkin Timo Soinilta täällä hänen puolueensa keskustelupalstalla, että miksi tämä sopimus pitää allekirjoittaa.


(Risto ) #13

Tämä tässä on vähän kummallista, koko ajan korostetaan että se ei sido Suomea mihinkään, mihin tarvitaan sopimusta joka ei sido tai velvoita mihinkään, mikä tarkoitus sellaisella sopimuksella on ?


(Aatos Orpo) #14

https://www.adressit.com/adressi_globaalin_massamaahanmuuttosopimuksen_hylkaamiseksi?a=2
Kannattaa allekirjoittaa.


(Sininen tulevaisuus) #15

Mieluummin kannattaa tosiaan ottaa selvää asiasta. Tässä myös Simon Elon tiedote aiheesta Simon Elo: Perussuomalaisten Eerolan johtama hallintovaliokunta käsitteli GCM-paperin ilman vastalauseita - Sininen tulevaisuus


(Risto ) #16

Joo, minä vaan taidan olla vähän yksinkertainen, kun en tajua sitä, mihin tarvitaan sopimusta joka ei velvoita mihinkään ja jota kenenkään ei tarvitse noudattaa, miksi sellaisesta asiasta pitää tehdä sopimus ?


(Sininen tulevaisuus) #17

Ei siihen sopimusta tarvitakaan ja siksi tuo ei tosiaan olekaan sopimus. Mutta kun on maita, joissa siirtolaisia ei esim rekisteröidä mitenkään ja sitten kun ne jatkavat matkaansa seuraavaan maahan, niin kukaan ei tiedä, mistä ne on lähteneet. Nyt tässä paperissa kirjataan erilaisia parhaita käytäntöjä esim juuri siitä, miten nämä siirtolaiset rekisteröidään, jotta maahanmuuttoa voidaan hallita.
Miksi pelkäät, että tässä paperissa olisi jotain kummallista? Vastaavanlaisia papereita allekirjoitetaan lukuisia jatkuvasti eri aiheista.


(Risto ) #18

Pelkään niitä pienellä painettuja kohtia, joista ei puhuta etukäteen, esim. kun äänestettiin EU jäsenyydestä, meille väitettiin ettei se merkitse Euro-jäsenyyttä, kun sitten oltiin mukana EU:ssa, niin väite muuttui muotoon, että silloin päätettiin myös Euro-jäsenydestä, näitä samanlaisia huijauksia on tullut nyt useampi kerta peräkkäin ja olen aika varma, että tämäkin sopimus, mkä muka ei ole sopimus, kun se allekirjoitetaan, niin meille kerrotaan että kyse onkin sopimuksesta, joka sitoo johonkin, itsekin viittasit tuohon, että kyse on siirtolaisuuden hallinnasta, eli kyse on siitä, että EU alkaa ottaa vastaan systemaattisesti siirtolaisia.


#19

GCM on selvitetty lyhyesti ja ytimekkäästi täällä:
https://www.iltalehti.fi/ politiikka/ef647c46-2541-4a31-a42d-7b2f6fc95919_pi.shtml

"– Sen tarkoitus on, että maailmanlaajuiseen haasteeseen vastataan yhdessä maailmanlaajuisesti, Klinge sanoo.

Tämä haaste on siirtolaisuus, joka voi tulevina vuosikymmeninä lisääntyä esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja maailman väkiluvun kasvun vuoksi. Samalla pyritään näkemään myös siirtolaisuuden hyvät puolet ja mahdollisuudet."

Toisin sanoen ilmastonmuutos ja väestönkasvu kehitysmaissa tulevat aiheuttamaan suuria väestönsiirtymiä ja on tärkeää että haasteeseen vastataan yhdessä. Voidaan sanoa että on Suomen etu että mahdollisimman moni maa osallistuu paineen purkuun eikä se jää vain muutaman tunnollisen länsimaan harteille.


(Risto ) #20

Eli kyse on sopimuksesta, joka on sitova, eli meille valehdellaan jälleen kerran.


(Waltteri Turunen) #21

Mitä tarkoitat sitovalla ja millä perusteille tulkitset tuon sopimuksen sellaiseksi?