MONTAKO KANSANEDUSTAJAA SININEN TULEVAISUUS rp SAA 14.4.19 EDUSKUNTAVAALEISSA?!


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #1

Haarukoidaan mahdollisimman totuudenmukaista tavoitetta Sinisten kansaedustajamäärästä huhtikuun 14. päivän vaalien jälkeisessä eduskunnassa.

Pohjaehdotukseni on, että Sininen tulevaisuus rp saa läpi enintään viisi kansanedustajaa huhtikuun vaaleissa. Veikkaan siis viisi.

Rappeh. Sodankylän Aska


(Risto ) #2

Sinisten kannatus on 1,5 %, joten 1,5 % on 200 eduskuntapaikasta on 3 edustajaa, toki kannatus todennäköisesti on oikeasti vähän suurempi kuin 1,5 %, se ehkä voisi olla 3 %, mutta vaalitapa suosii isoja puolueita, ehkä 6 edustajaa on vähän yläkanttiin, 4 tai 5 on mahdollista, realistina veikkaan 4 edustajaa.


#3

Eduskuntavaaleissa on käytössä nk. äänikynnys joka on n. 3% eli puolueen on saatava tietyssä piirissä vähintään 3% äänistä saadakseen yhden ehdokkaan läpi. Silloin siis 1.5% kannatuksella ei saa yhtään ehdokasta läpi. Tämä on ollut tilanne esimerkiksi Piraattipuolueella. 2015 ek-vaaleissa se sai Helsingissä 1.4% kannatuksen muttei yhtään kansanedustajaa koska äänikynnys jäi saavuttamatta.

Sinisillä tilanne ei todennäköisesti ole ihan näin huono ainakaan kaikissa piireissä. Puolueen kannatus keskittynee Uudellemaalle jossa se lienee kyllä yli 3%. Tosin silloin vastaavasti muissa piireissä kannatuksen täytyy olla jossain 0% ja 1% välissä jotta valtakunnallinen keskiarvo 1.5% toteutuisi. Joka tapauksessa tällä tavoin laskettuna 1-3 kansanedustajaa olisi mahdollista mikäli ne kaikki tulisivat samasta Uudenmaan vaalipiiristä.

Mutta korostettakoon että me emme tiedä kannatuksen jakautumista ja mikäli se on yhtään tasaisempi kuin edellä arvelin niin on matemaattinen riski että Siniset ei saa yhtään kansanedustajaa.


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #4

Minkähän muotoisena tähän vaalitulosveikkaukseen voisi liittää ajantasaisen pylväskaaviokuvan? Rape kyselee “toimitukselta”.


(Esa-Pekka) #5

@Rape_Koskinen kun vastaat viestiin tai kirjoitat sellaista, tuohon ylös tulee tollainen hammasrattaan kuva. Sitä klikkaamalla voi valita Luo äänestys…


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #6
 • 0 ei yhtään kansanedustajaa
 • 1 kansanedustaja
 • 2 kansanedustajaa
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15 tai yli

0 äänestäjää


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #7

Haluaisin lisätä vielä kaksi tulutta “veikkausta”: Toinen äänesti 0 (ei yhtään) ja toinen 4 kansanedustajaa. Mitenkäs nuo lisätään tuohon kaavioon? Toivottavasti joku osaa ne lisätä. Rape.


#8

Tuo vie uskottavuuden.
Eikös äänestys Suomessa yleensä tarkoita sitä että äänestäjä itse lisää äänensä ja vain yhden kerran. Olen kyllä kuullut että muualla “suuressa maailmassa” on paikkoja joissa äänet merkitsee joku muu kuin äänioikeutettu itse ja tukuttain. Näissä kallupeissa olen kyllä Suomessakin epäillyt että joku on tuon haluamasi ominaisuuden keksinyt.
Minäkin voisin vaikka haluta satakunta “veikkausta” lisää tuohon “15 tai yli” -kohtaan kun saat vihjeen siihen keinoon niin lisääthän ne , pliis.


#9

Uudesta Suomesta löytyy nyt paikkamääräennuste kuvana

uusisuomi.fi/kotimaa/266901-nakokulma-talla-menolla-petteri-orpo-lentaa-oppositioon

Kuva kertoo paljon. Perussuomalaisten 19 paikkaa on linjassa sen kanssa että puolue on nyt puolet alkuperäisestä ja kaikki nykyiset kansanedustajat voisivat uusia paikkansa. Vaan missä on sinisten 19 paikkaa? Väittäisin että ne ovat kahdessa ylimmässä lukemassa ja että siitä tulisi tehdä johtopäätöksiä vaalikampanjan suhteen.


(Risto ) #10

En usko tuohon taulukkoon, en usko että keskusta kyykähtää noin paljon, se on toiveajattelua ja en usko vihreiden pitävän paikkojaan edes tuota vertaa, jos vihreät nousee tohon, niin sitten demareilla jää vaalivoitto paljon pienemmäksi, persujen kannatus on aina ollut suurempi mitä gallupit lupaa, joten sekin on alakanttiin, sinisille kyllä kolmesta viiteen paikkaan laittaisin ….


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #11

Ehdotan, että koko keskustelunaihe eli montako kansanedustajaa Sininen tulevaisuus rp saa 14.4.2019, POISTETAAN. Veikkauksen aihe sinänsä on hyvä ja mielenkiintoinen, mutta tuon kaaviokuvan yritän tai saa joku muu poistaa.
Rape.


#12

Risto:
Mari Kiviniemen johtama keskusta kyykkäsi 2011 vaaleissa vielä paljon rajummin josta syystä Kiviniemi sitten lopulta erosikin. Kaikki merkit viittaa nyt samaan myös näissä vaaleissa. SDP ja vihreät ovat nyt oppositiossa. Oppositiossa ei perinteisesti suosio romahda, joten olisi kovin outoa jos niiden yhteisessä kannatuksessa tapahtuisi merkittävää viime hetken laskua. Sen sijaan äänestäjät saattavat liikkua blokin sisällä tyyliin SDP -> vihreät, josta onkin jo merkkejä.

Kaikkeen saa toki uskoa mutta hyvä olisi esittää teorioille jotkin perusteet. Sinisten 3-5 paikkaa kuulostaa matemaattiselta mahdottomuudelta. Mihin tuollainen veikkaus perustuu?


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #13

Ehdotan, että KOKO KAAVIO POISTETAAN. KESKUSTELU ELI VEIKKAUS SINISTEN PAIKKAMÄÄRÄSTÄ JATKUU. Tähän tulleet paikkamääräveikkausten perustelut ovat olleet ajatusta ruokkivia.
Rape.


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #14

Uskon ja erityisesti toivon kepulle rökäletappiota! Nyt eduskunnasta poistuvien konkarikepulaisten, ainakin noin seitsemän, äänestäjät eivät voi näissä vaaleissa enää äänestää kyseisiä henkilöitä. Ketä ne äänestävät? Välttämättä vaalipiirin kepun ehdokaslistalta ei löydykään entisen veroista korvaavaa. Silloin vilkuillaan muitakin kuin vain kepun ehdokkaita. Varsinkaan näitten Juhantaloa, Kallia, Pekkarista, Rossia jne. äänestäneiden, nyt äänestysikään tulleista vain harva (arvelen alle 30 %) äänestää etes kepua.
Rape.


(Risto ) #15

Joo, kepulle kyllä voi tulla rökäletappio, mutta jos esim. demarit saa jytkyn, eli ton ennustetun voiton tolla tasolla, niin silloin vihreät ja vasemmisto kyykähtää, sama juttu porvaripuolella, jos kepulta lähtee ääniä tohon tahtiin, niin siirtymät on kokoomukseen ja persuihin, mikä voi hyvinkin olla mahdollista, tossa ennusteessa kaikki vasemmistopuolueet voittaa rutkasti ja siihen en usko, tällä hetkellä virtaukset kansainvälisessä politikassa kulkee oikealle, enkä usko että Suomessa mennään eri suuntaan, mikäli persujen kannatus notkahtaa, kuten oletan, niin ne kannattajat siirtyy kokoomukseen, kepuun ja sinisiin.


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #16

Sinisten 3-5 eduskuntapaikkaa seuraavassa eduskunnassa perustuu siihen, että

 1. Soini lähtee ehdokkaaksi, ja siinä tapauksessa Uudenmaan vaalipiiristä menevät hänen lisäkseen eduskuntaan Niinistö ja Elo;
 2. puolueen puheenjohtaja valitaan Helsingistä varmasti (?); ja
 3. jostain muusta vaalipiiristä, toivottavasti Lapista puoluesihteerimme, pääsee joku tai jotkut eduskuntaan äänten “keskittämisen” tai vaaliliton ansiosta.

Tosin olen lyönyt Kossu-pullon vetoa siitäkin, että Siniset saa 3-5 paikkaa. Vedonlyöntikumppanini veikkaa, että saisimme vain 0-2 edustajapaikkaa. Kaikilla muilla paikkamäärillä, siis Sinisille yli viisi paikkaa, veto menee tasan. Molemmat voittavat Kossu-pullon.

Rappeh.


#17

Mikä se on se jytky?

Jytky on minun mielestäni politiikassa tietyn tapauksen kuvaus. Tuo tapaus oli niin raju ettei demareilla ole sellaiseen mahdollisuutta ennen kuin kansa on tullut järkiinsä ja äänestänyt demarit noin 25 edustajan puolueeksi ja sekin vaatii että kukaan muu ei saa yhtään ääntä uusissa jytkyvaaleissa. Et ehkä muista mutta jytky tarkoittaa sitä että puolue noin kahdeksankertaistaa edustajamääränsä vaaleissa ja se on niin kova juttu että käytännössä siihen ei toista kertaa pystytä, siitä niitä kossupulloja kannattaa lyödä vetoa jos halukkaita löytyy.
Tuo mitä sanot “ennustetuksi voitoksi” ei ole jytkyyn verrattuna yhtään mitään muuta kuin liittojen verovapailla tukirahoilla aikaansaatua kansalaisten kusettamista.


(Risto ) #18

Totta, eihän tuo mikään oikea Jytky vielä ole, mutta tarkoitinkin enempi sitä, jos luit koko kirjoituksen, että vaaleissa käydään nolla-summa peliä, jos joku vasemmistopuolue saa suuren voiton, niin häviäjä on toinen vasemmistopuolue, ihmiset siirtyy suunnilleen samankaltaisten ryhmien välillä, ei kepulaiset demareihin siirry, eikä päinvastoin, ei demareista kepuun siirrytä, jos siirrytään johonkin suuntaan, niin se todenköisesti on vihreät tai vasemmisto, ehkä joku voisi siirtyä siinä välillä epäselvänä lilluvaan sinisiinkin … mikäli kepusta jonnekin siirrytään, niin se on kokoomus, persut tai siniset, ehkä myös kristilliset.


(Risto ) #19

Juttua pitäisi miettiä myös niinpäin, että miltä puolueelta siniset meinaa kannatuksensa ottaa, onko tarkoitus ottaa se persuilta vai vihreiltä, nyt tehdyt avaukset viittaa siihen suuntaan, että kalastellaan samoilla vesillä vihreiden kanssa.


(Kari Tanninen) #20

Kaikki tekemäni vaaliennusteet ovat epäonnistuneet niin perusteellisesti, että kokemuksesta viisastuneena en tee henkilökohtaista ennustetta näihin vaaleihin. Muistelen kuitenkin Eino Poutiaisen haastattelua ennen v. 1970 vaalia, jossa hän tyrmäsi SMP:lle annetun gallup-ennusteen, ja oli oikeassa. Eino kiersi mopolla Itä-Suomen kyliä ja oli kansan tuntojen hermolla paremmin kuin gallupit.

Kierrän itsekin paljon Keski-Suomen toreilla, ja vaikka en olekaan Poutiaisen veroinen kansanprofeetta, niin pystyy kyllä aistimaan jonkunlaisen muutoksen äänestäjien käyttäytymisessä. Uteliaita kansalaisia on Jyväskylässä enemmän sinisten teltalla kuin persujen teltalla ja meillä on nykyään myöskin sinisten porukkaa teltalla enemmän kuin persuja heidän teltallaan. Tuohon tietysti vaikuttaa persujen sisäiset mittelöt täälläpäin kun taas meillä on mukava yhteishenki.

Itse arvelen, että persu/sinisten max. yhteenlaskettu potentiaali on ainakin tuo edellisvaaalien 17.6%, josta persuilla on nyt 8-9% ja loput todennäköisesti ovat tällä hetkellä siinä 40% kakussa, joka ei kerro kantaansa. Noista n. puolet äänestävät varmasti oppositiota, joten 4-5% ovat alttiina äänestämään sinisiä jos vaaliohjelma ja henkilö miellyttävät. Kok/kepu suunnasta voi tulla myös ei-persu pohjaisia protestiääniä 1-3%, joten potentiaalisia sinisten äänestäjiä on max. 5-8% joista ehkä puolet 3-4% ainakin on saatavissa sinisille.

Kokonaispotentiaali on siis 1,5%+(5-8%)=6-10%, ja 4-5% varmasti mahdollinen jos vaalityö onnistuu.Jos vaalityötä ei jakseta tehdä ja varsinkin jos siniset sortuvat ylimielisyyteen, niin silloin tulos on 1%. Olisi hyvä että nykyiset kansanedustajat ja varsinkin ministerit ymmärtäisivät kansan tunteman katkeruuden noista “ansiottomista” ministeristä ja kansanedustajista ja puhuisivat se huomioon ottaen.