Ruotsin hallitusneuvottelut


(Sininen tulevaisuus) #1

Ruotsin hallitusneuvottelut ovat osoittautuneet juuri niin hankaliksi kuin ennakkoon ajateltiinkin ja nyt ensimmäinen äänestys valtiopäivillä ei mennyt läpi. Perustuslain mukaan neljännen äänestyksen jälkeen on pidettävä uudet vaalit.

Hallitusneuvotteluiden hankaluus tuntuu olevan nykyään pikemmin sääntö kuin poikkeus eurooppalaisten vaalien jäljiltä. Mitä luulet, miten Suomessa käy vaalien jälkeen? Kestääkö Suomessakin hallitusneuvottelut pitkään?


(Risto ) #2

Minä luulen että Suomessa paketti on kasassa aika nopeasti, hallitus muodostuu demareiden johdolla, jos ei jotain yllättävää tapahdu, mukana on ne puolueet jotka menestyy vaaleissa, mikäli vasemmisto ja vihreät on mukana, niin persut on ulkona, jos ei saa ihan selkeää jytkyä myös näissä vaaleissa, pakko myöntää että sinisten mahdollisuuksiin en usko, puolue jää niin pieneksi ja sen mielipiteet on niin yleisliberaaleja, ettei sille vaan ole poliittista tarvetta, eikä sitä oteta mukaan, kuin ihan viimeisessä hädässä, jos ei muuten hallitusta saada kasaan, Ruotsiin tulee varmaan nyt vähemmistö hallitus, kun enemmistöä ei saada kasaan.


#3

Osittain samaa mieltä tosin sillä erotuksella, että uskon useammankin Sinisen mahdollisuuksiin vaaleissa mikäli nämä pyrkisivät ehdokkaaksi jonkin vakiintuneen eduskuntapuolueen listalle.

Esimerkiksi Jussi Niinistö ja Sampo Terho olisivat varteenotettavia ehdokkaita Kokoomuksen Helsingin listalla. Vastaavasti näkisin mielelläni vaikkapa Tiina Elovaaran pirkanmaalla demareissa ja Timo Soini uudellamaalla kristillissä.

Pointti on se että Sinisissä on runsaasti tunnettuja ja kokeneita poliitikkoja joille olisi kyllä kysyntää muissa puolueissa ja jotka menevät marginaaliliikkeessä hukkaan. Eduskunnan ulkopuolelta ei voi vaikuttaa.


(Risto ) #4

Pienten puolueiden mahdollisuudet paranee hallitusta ajatellen, jos suuria puolueita on neljä ja niistä vain kaksi mahtuu hallitukseen, silloin pienillä on merkitystä, enemmistöhallituksen kannalta.


(Mikko) #5

Ulkopuolisesta tuntuu, että Suomenkin osalta hallitusneuvotteluja on kabinettitasolla käyty jo pitkän aikaa. Uskon (kun en paremmin tiedä), että demareilla alkaa olemaan jo hallituskumppanit pitkälti kasassa.

Ongelman voi muodostaa se, että kansa äänestääkin “väärin”.
Arvio siitä, että Sinisten nimimiehet ja - naiset keräävät ääniä huomattavasti gallup-kannatusta enemmän ei ole ollenkaan huono. Tai demarit eivät saakaan niin suvereenia vaalivoittoa kuin ovat itse laskelmoineet.

Jos näin käy, ollaankin tämän yleiseurooppalaisen ongelman äärellä ja hallitusneuvotteluista tulee vaikeat. Tai siis, neuvottelut ovatkin oikeasti neuvottelut, eivätkä vain nukketeatteri puolivuotta aiemmin kabineteissä sinetöidyn sopimuksen virallistamiseksi.

Toivon, että kansa tänä vuonna äänestäisi “väärin”.


(Risto ) #6

Olet oikeassa Mikko, en usko tämän ilmiön Suomea ohittavan tai olevan Euroopassa laantumassa.


(Risto ) #7

Demarit yrittää nyt toisen kerran, menee mielenkiintoiseksi ja tässä todella voi käydä niin, että taas karahtaa kiville, tai sitten tulee vähemmistöhallitus.


#8

Mikko ja Risto ovat väärillä jäljillä. Sinisten nousu ei voi tapahtua samoilla teemoilla joilla populistit ympäri Eurooppaa kampanjoi sillä Siniset ei ole populistipuolue eikä varsinkaan protestipuolue. Siniset on hallituspuolue eli osa sitä hallitsevaa eliittiä jota vastaan nämä populistit hyökkää. Oppositiossa oleva demaritkin on enemmän populistipuolue kuin Siniset.

Monella tuntuu olevan tässä kohdin perustavaa laatua oleva perspektiiviharha kun luullaan että hallituspuolueena voidaan yhtäkkiä hypätä populistien kelkkaan. Eihän se nyt niin mene. Hallituksesta käsin puolustetaan harjoitettua menestyksekästä politiikkaa ja kannetaan vastuuta. Ihmiset jotka äänestävät Sinisiä eivät siis äänestä “väärin” vaan “oikein”.


(Risto ) #9

Miten sen nyt ottaa, minun mielestä tämä “populismi” on enempi vastustajien käyttämä termi, kaikki puolueet on jollakin tavalla populisteja, eli hakevat kansan kannatusta epärealistisilla lupauksilla, ei siinä sinänsä ole kysymys hallitusasemasta.

Ruotsin tilanne kertoo ehkä nimenomaan sen, miten asiat menee jumiin, kun kansan ääni ei kuulu tai sitä ei haluta kuulla.


#10

Totta, populisti sanana ei oikein tarkoita enää mitään. Selvennetään siis hiukan. Tarkoitin populistilla puoluetta joka vastustaa voimakkaasti vallitsevaa poliittista linjaa ja esittää sille fundamentaaleja muutoksia. Otetaan nyt esimerkeiksi vaikka

  • kiky- sopimus jonka SDP haluaa täydellisesti purkaa
  • turvapaikanhakijat, joilta perussuomalaiset haluaa evätä maahan pääsyn kokonaan

Populismia? Ainakin ne ovat täydellisesti vastoin hallituksen nykylinjaa. Ovatko ne realistisia? Kyllä ja ei. Kikyn demarit luultavasti purkaa, mutta turvapaikanhakijoiden maahan pääsyä ei varmasti hankaloiteta saatika lopeteta oli seuraavassa hallituksessa millainen kombo tahansa.


(Risto ) #11

Eihän kikya tarvitse purkaa, se on määrä-aikainen sopimus joka taitaa päättyä tänä tai ensi vuonna, se ei ole pysyvä leikkaus, mitä taas tulee turvapaikan hakijoihin, niin Saksalla on 24 tunnin sääntö, jonka mukaan täysin selvä tapaus voidaan poistaa maasta samantien, vaikka se hakisikin turvapaikkaa, miksi Suomella ei tällaista ole ?


#12

Kikyn sisältö täällä:


En ole mikään kuin kiky-asiantuntija joten on kysyttävä mitä tarkoitat väliaikaisella. Monet kikyn kohdat astuu voimaan tai muuttuu täysimääräisiksi vasta ensi vuonna tai sitä seuraavana vuonna.

Turvapaikkapolitiikkaa tuskin on poliittisesti mahdollista saatika viisasta Suomessa kiristää. Saksassa tai Tanskassa on hyvinkin eri tilanne sillä sikäläiset oikeistopopulistit on monin verroin vahvempia kuin täkäläiset perussuomalaiset.


(Mikko) #13

Ymmärsit ehkä väärin mitä tarkoitin väärin äänestämisellä. Kysymys ei ole hallitus - oppositio - asetelmasta, populismista tai menneistä jytkyistä, vaan siitä, että gallupeihin sokeasti uskovat isojen puolueiden edustajat sopivat jo kuumeisesti tulevan hallituksen kokoonpanosta. Kun kansa keväällä äänestääkin väärin , menee nämä ennakkoon laaditut sopimukset tai suunnitelmat romukoppaan ja alkaa Ruotsin kaltainen vääntö uuden hallituksen synnyttämiseksi.


(Risto ) #14

Kyllä meille täällä sopimus on nimenomaan myyty väliaikaisena ratkaisuna, eli leikkaukset ei ole pysyviä, kun lama taittuu niin ne lakkaa olemasta voimasta, jos ei toisin sovita.

Eihän sitä turvapaikkarosessia tarvitse sinänsä kiristää, lopetetaan vaan turha rahan lappaminen rosessiin, mitä helvetin järkeä on käsitellä kymmenen kuukautta hakemusta, josta ei voi saada myönteistä päätöstä ?


#15

Hmmm …

Ruotsissahan hallituskriisin syy oli ruotsindemokraattien nousu, joka aiheutti sen ettei kumpikaan blokki, oikeisto ja vasemmisto, saanut enää enemmistöä ja kun ruotsindemokraattien kanssa ei kumpikaan blokki halua olla yhteistyössä, niin tilanne on jumissa. Suomessa verrannollinen tilanne olisi perussuomalaisten raju suosion kasvu. Suomi poikkeaa kuitenkin Ruotsista merkittävästi siinä suhteessa että meillä oikeisto ja vasemmisto kykenevät tarvittaessa yhteistyöhön. Suomessa, toisin kuin Ruotsissa, sini-puna on ihan täysin mahdollinen hallituskokoonpano.


#16

Tuo on tärkeä huomio Suomen ja Ruotsin eroista. Suomi pystyy tarvittaessa neuvotteluissa rajaamaan “tehot” siten että vaikkapa Perussuomalaisetkin on hallituspuolue. Noh, ensiasetuksessa ei tietenkään persuja kukaan hallitukseen hyväksy mutta jos todellista tarvetta on niin persut kelpaa “kuohittuina” kenelle vain.


(Risto ) #17

Keskusta ei ole edes rajannut persuja ulos hallitusneuvotteluista ja pitää muistaa että vaikka Orpo onkin niitä muka rajannut ulos, niin viime kesän puoluekokouksessa kokoomuksen puoluehallitus nimenomaan teki päätökset, että etukäteen ei persuja rajata hallitusneuvotteluista ulos, vaalitulos ratkaisee, kai ne kokoomuksen puoluehallituksen päätökset sitoo myös Orpoa.


(Risto ) #18

Demarit haluaa neuvotella, katsotaan nyt miten käy, tuleeko uudet vaalit vai taipuuko demarit johonkin.


#19

Nyt ovela veto, ruotsindemarit mukaan ja neuvottelu pääministeri paikasta. Olis äimisteltävää.


(Risto ) #20

Jos ruotsidemokraatit pysyy noissa kannatusluvuissa, on vain ajankysymys, milloin ne pääsee hallitukseen, se voi olla jo seuraavien vaalien jälkeen.