SOTE-yritysten voittojen maksimointi


#1

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on ollut varmasti yksi kuumimpia puheenaiheita tällä vaalikaudella, mutta yksittäisen kansalaisen on ollut vaikea ymmärtää mitkä riskit ovat todellisia ja mitkä enemmän pirujen maalailua seinille.

Uudistus on varmasti tarpeellinen, mutta ainakin itse olen pohtinut sitä, onko tilaajalla oikeasti mahdollista varmistaa ettei kaikki voitot valu veroparatiiseihin. SOTE-yritykset tulevat tekemään massiivisia investointeja palveluverkoston rakentamiseen, ja ainakin kansainväliset toimijat tulevat todennäköisesti rahoittamaan Suomen maatoimintojen rakentamisen veroparatiisissa olevien yksiköidensä kassasta lainana.

Tuossa kuviossa pelkona olisi se, että Suomen liiketoimintayksikkö maksaisi lainaansa veroparatiisiyksikköön kovalla korolla vaikka tällä hetkellä markkinakorkotaso on melkoisen alhaalla.

Kiinnostaisi kuulla arvioita onko pelko aiheellinen, ja jos on, niin voiko tuohon puuttua jollakin keinoin.


(Risto ) #2

Kaikki pelot on aiheellisia tässä uudistuksessa, mutta jos tätä jäädään vatuloimaan, niin se jää tekemättä, pitää vaan tehdä päätös, tehdäänkö se vai ei, seuraava hallitus korjatkoon, jos tulee valuvikoja.


#3

Kansainvälisten tutkimusten mukaan Suomessa on (tai olisi) maailman paras sote. Se on paras kaikilla mitattavissa olevilla mittareilla, kuten laadussa, tehokkuudessa ja kustannuksissa. Sitä ei noin palvelutuotannon tai kustannussäästöjen takia olisi mitään järkeä lähteä rikkomaan. Ainoa järjellinen syy muuttaa sotea on poliittinen, eli tässä on mahdollisuus eri intressiryhmille tehdä oikeasti kovia tuottoja. Puhutaan miljardien eurojen potista josta riittää monille eri tahoille jaettavaa.

Keskivertokansalaiselle hallituksen ajama sote tulee olemaan katastrofi. Ennuste on sysimusta: palvelujen taso ja saatavuus romahtaa sekä hinnat kipuaa pilviin. Ne joilla on varaa saavat toki sitten omalla rahalla yksityiseltä mitä vaan.

Toisaalta, tuollainenhan se malli melkein kaikkialla muualla maailmassa onkin eli sikäli Suomi seuraa vain perässä.


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #4

Sote ei ole vielä housussa! Eikä se tulekaan, kun sitä ei päästetä eduskunnan isossa salissa “kyllä- tai ei-ähkäisyvaiheeseen” noin arvaamattomassa ja “vetelässä” muodossaan.

Seuraavan hallituksen ohjelmaan voitaisiin mielestäni kirjata, että "seuraava hallitus ei toteuta maakuntauudistusta missään muodossaan mutta ylläpitää mahdollisuutta valmistella upouudet sote-lait, jos sillä ei ole parempaa tekemistä ja sote-uudistuksen kustannusvaikutukset, lisääkö vai vähentääkö se julkisia menoja, pystytään selvittämään olennaisesti nykyisiä “arvauksia” luotettavammin".

Rape Koskinen.


#5

Väestön ikääntymisen tähden sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannukset tulevat luontaisesti kasvamaan.

Nyt puhutaan lähinnä siitä, minkä verran kustannusten nousua voidaan leikata.


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #6

Niinhän sitä selitellään!

Mutta Talouspolitiikan arviointineuvoston oli vuoden 2018 raportissaan (23.1.2019) sote-uudistuksen kustannussäästöitä alla olevaa mieltä:

Perustelut uudistuksen kolmen miljardin euron kustannussäästötavoitteelle ovat edelleen epäselvät, eivätkä hallituksen esitykset täsmennä niitä mekanismeja, joilla kustannussäästö saavutetaan. Säästötavoitteesta kiinnipitäminen voi johtaa palveluiden laadusta tinkimiseen, mikäli tuottavuus ei kasva odotetulla tavalla. Koska kustannussäästöt ovat hyvin epävarmoja, niiden käyttäminen uudistuksen tärkeänä perusteena on kyseenalaista.

Luulisi jo noiden kolmen virkkeen riittävän Siniset hallituksesta lähtemisen syyksi ja perusteluksi.

Itsetuhon partaalla olemme!

Rappeh.


(Risto ) #7

Minä en oikein ymmärrä, mistä ne säästöt tulee, sotessahan kaikki yksiköt yhdistetään maakuntahallinnon alle, mikä tarkoittaa sitä, että kaikille tulee samat palkkaluokat, mikä käytännössä on se kallein palkkaluokka mikä siinä maakunnassa on ollut voimassa, eli käytännössä melkein kaikkein palkat nousee, eikä kukaan saa potkuja, terveydenhuollossa henkilökunnan palkat on kuitenkin se suurin kuluerä, miten voi tulla säästöjä jos kaikkien palkat nousee ?


#8

Samoilla linjoilla Rapen kanssa sikäli että sote-uudistus on sinisille aivan erityisen huono kauppa. Maakuntauudistus on räätälöity kepulle(lisää poliittisia virkoja kepun hallitsemiin maakuntiin) ja valinnanvapaus taas kokoomukselle(tuottoja kokoomuksen intressiryhmille), mutta mikä osa sotesta tarjoaisi sinisille jotain? Ei tule heti mieleen mitään.

Toki lojaalisuus kepulle ja kokoomukselle on arvo sinänsä mutta äänestäjät siitä tuskin kuitenkaan palkitsevat mitenkään.

Edit:
Sinisillä on muuten kiire lähteä hallituksesta jos aikovat sen ylipäätään tehdä sillä oppositio on laatimassa välikysymystä joka voi kaataa hallituksen muutenkin. Nyt jos olisi Timo Soini sinisten puikoissa niin saattaisi reagointikin olla toisenlaista.


(Jouni Kyllönen) #9

“Se on paras kaikilla mitattavissa olevilla mittareilla, kuten laadussa, tehokkuudessa ja kustannuksissa”

Noinkohan?? Kun puolet suomalaisista kuluu yksityisen työterveyshuollon piiriin, ja kustannukset- sekä tehokkuus lasketaan koko väestön osalta, niin näin saadaan todellakin kustannustehokas terveydenhoito- mutta vain paperilla.


(Jouni Kyllönen) #10

Kalliin ja tehottoman julkisenpuolen rinnalle saadaan kansalaisten valinnanvapauden myötä tehokas ja kokonaiskustannuksiltaan edullisempi yksityinen terveydenhoito.

Säästöt syntyvät juuri tuosta tehokkuudesta ja ennen kaikkea siitä, että lääkärin pakeille pääsee heti, eikä vasta puolenvuoden päästä- joka sekään ei nykyisellään takaa hoidon välitöntä alkamista.

Kysymys kuuluukin; miksi vasemmisto-oppositio kannattajineen ei sallisi kaikille kansalaisille sitä samanlaista nopeaa ja tehokasta terveydenhoitoa, johon nyt vain hyvätuloisilla itsemaksavilla asiakkailla on varaa?


(Jouni Kyllönen) #11

Miksi pitäisi lähteä. Sinisillä on vielä monta keskeneräistä asiaa hoidettavana, ja ne jäisi toteuttamatta lähdön seurauksena.

Näitä tapetilla olevia ovat mm. Terhon vireille panema- ja palkansaajien tutkimuslaitoksen selvittämä asia opiskelijoiden tulorajojen korotuksesta. Toinen asia on Mattilan asettaman työryhmän selvitys kaikille työttömille maksettavasta ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta. Kolmas sinisten esitys ja selvitys koskee käänteistä tuloverotusta penituloisille. näiden lisäksi myös pakkoruotsin poistokokeilu, kuten myöskin kokeilu perustulosta on kesken. Puolustusvoimien kaluston uudistukset ja muut maanpuolustukseen liittyvät hankkeet ovat loppusuoralla. Tässä siis osa keskeneräisistä sinisten hallitustehtävistä.

Jos näitä em. mainittuja asioita ei saada toteutumisasteelle nyt, niin niitä ei ainakaan vasemmistopuolueiden ja vihreiden toimesta tulla koskaan toteuttamaan. Siinä syy, miksi siniset jatkaa hallituksessa.


#12

Mites todistat että muuttuu tehokkaammaksi, jos malli esimerkki on ““taalat taskuun”” systeemi.
Siinä jää potilas vähän syrjään. Kokoomus juurikin Orpon suulla yrittää estää lakiin pantavaa 0.5 henkilön pakkoa. Miksi, käytäs päätäs. Oisko että saavat vetää taalat vapaasti eikä velvotteita ole. Unohtuu potilas siinä räpellyksessä.


(Risto ) #13

Yksityinen puoli periaatteessa on yleensä tehokkaampi, mutta jos ala on esim. luonnollinen monopoli, kuten esim. kantaverkot on, tai muuten yhteiskunnan totaalisessa ohjauksessa, niin ei se silloin toimi, se tehokkuus tulee aidosta kilpailusta, jos ei kilpailua vaan ole, niin ei sitä tehokkuutta mistään itsestään ilmesty.


#14

Periaatteessa niin, mut ei ihan. Kun on pukkina kaalimaassa, niin näkyy tulokset, kun pitää säästää, että saada tulosta sijoittajille, silloin tälläisessä touhussa ei nähdä metsää, miksi sieltä tulosta tulee. Jos toiminta on tuollaista, se ei kauas kanna ja tulos pienenee kun ei ole kohta halukkaita töihin, eikä potilaaksi kyseisiin firmoihin. Pienet toimijat on kohta ostettu tai kilpailutettu ulos, ahneuden takia. Kokoomukselta karkasi mehiläisiin sun muihin porukkaa kilpaa kun sotea ruvettiin vääntää, miksikö, oliko jotain tietoa pöydän alta.


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #15

Kun Siniset ei tajua lähteä hallituksesta, toivottavasti Sipilän hallitus kaatuu nyt väikysymykseen vanhusten “hävettävän” huonosta hoidosta. Jos hallitus tähän kaatuu tähän välikysymykseen kaikkien kolmen hallituspuolueen äänet 14.4. putoaa entisestään viimeisistä gallup-luvuista eikä Kokoomuksesta tule pääministeripuoluetta. Se on ihan oikein meille Sinisillekin.

PÄÄASIA ON SE, ETTÄ SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS EIVÄT TULE SUUREN SALIN JAA TAI EI -ÄÄNESTYKSEEN!

Ilkka Salonen.


(Risto ) #16

Tämän hallituksen suurin virhe ilmeisesti on se, että se on jotakuinkin onnistunut annetussa tehtävässä, toki sote ja maakuntauudistus ei ole vielä maalissa, eikä se tiimoilta mitään varmaa voi vielä sanoa, mutta muuten on tehty se, mikä hallituksessa on keskenään sovittu, eli ohjelma on pitänyt ja tavoitteet saavutettu, mikä on aika harvinaista nykyään, kun kaikki uudistukset kulkee perustuslakivaliokunnan kautta.


(Ilkka Hannu Tapio Salonen) #17

Kyllä se on tämä, Sipilän hallitus, jonka “omat vaipat on jäänyt vaihtamatta”. Vanhusten huonolaatuinen hoito ja valvonnan epäonnistuminen on nyt “paskonut hallituksen oman pesän”. Siitä me Siniset maksamme eduskuntapaikkojen menetyksenä suurimman hinnan.

Toivon ja veikkaan, että Sipilän hallitus häviää perjantaina 8.2.2019 klo 13 alkavassa välikysymysäänestyksessä. Jos niin ei kävisi ja Siniset edelleen jatkaa hallituksessa, minä ehdotan Sinisten seuraavassa puoluekokouksessa (tietääkseni se on ensi kesänä eli suvella 2019) epäluottamusta Sininen tulevaisuus rp:n johdolle!

Uskon silti yhä ja vakaasti, että Siniset jatkaa eduskuntapuolueena 14.4.19 vaalien jälkeenkin, enintään viiden kansanedustajan ryhmänä. Jättää kippari laivan mutta ei konnari junaa milloinkaan!

Rape Koskinen.
eli
Ilkka Salonen.


#18

Älkäähän nyt, Sipilä on luvannut parantaa maailmaa oikein kahdella kädellä. Lupaa nyt itse satasia, eläkeindeksejen muutosta, sun muuta. Haisee niin lujaa, ettei pyykkipojasta juuri apua ole.:rofl:


#19

Sote-rintama repeilee. Onhan Saarakkala yksin vai onko sinisissä muitakin, jotka aikovat äänestää vastaan?

Vesa-Matti ei kuitenkaan nähnyt välttämättömäksi loikata tämän takia, kuten eräs entinen puhemies. Nyt olisikin mielenkiintoista kuulla Lohelan kommentit.

edit:
Saarakkala selvittää täällä päätöksensä taustoja:


#20

Nyt myös Oinonen kertoo äänestävänsä sotea vastaan:

Yksi kerrallaan kaapista ulos - taktiikka on sikäli ihan fiksu, että näin saadaan toki puolueelle maksimi julkisuus. Näissä kikkailuissa on kuitenkin aina imagolliset riskinsä.