Timo Soinin ehdokkuus ja mahdollinen vaalistrategia


#1

Soini ei ole vielä julkisesti ilmoittanut lähteekö hän ehdolle eduskuntavaaleihin. Koska vaaleihin on enää 5kk aikaa, josta siitäkin leikkaa osan joululomat, niin Soinin ilmoitus on tultava ihan lähiviikkoina. Onko se myöntävä vai kieltävä, en lähde arvailemaan, mutta olettaen sen olevan myöntävä, hieman spekulaatioita.

  • Minkä piirin listoille Soini menisi? Uusimaa olisi looginen, sillä se on se piiri, jossa Soini voisi pitää läpimenoaan suhteellisen varmana. Mutta olisiko kaikkien tunnettujen nimien keskittäminen samaan piiriin koko puolueen kannalta järkevin mahdollinen ratkaisu?
  • Millä vaalistrategialla Soini lähtisi liikkeelle? Kuten tiedetään, Timo on sutkauttelujen ja erilaisten sloganeiden mestari sekä loistava tv-esiintyjä. Jos Soini lähtee Sinisissä ehdolle, niin luultavasti muukin Sininen puolue lähtee toteuttamaan hänen laatimaa strategiaa, mutta mitä se tässä muuttuneessa tilanteessa voisi olla? Aiempien vaalien teemat kuten EU vastaisuus, EU kansanäänestys, rötösherrat, vanhat puolueet tai maahanmuuttokritiikki ovat nyt poissuljettuja. Pitäisi siis keksiä jotain täysin uutta. Olen itse puhunut täällä liberaalien teemojen puolesta. Uskon, että niistä voisi koostaa sen tuoreen poliittisen linjan, jolla siniset voisivat nostaa kannatustaan nopeasti. Soinismit yhdistettynä liberaaleihin ja suvaitsevaisiin teemoihin olisi ainakin jotain ennennäkemätöntä suomalaisessa politiikassa. Simon Elo muuten vertasi taannoin Sinisiä Macronin liikkeeseen Ranskassa eli idea ei ole edes uusi. Miksi tätä linjaa ei kuitenkaan ole lähdetty käytännössä kunnolla toteuttamaan on avoin kysymys.
  • Viimeisenä on pakko kysyä; pitäisikö Soinin asettua Sinisten puheenjohtajaksi? Vihreät kun ajautuivat kannatuskriisiin niin apuun haettiin raskain mahdollinen kalusto eli Pekka Haavisto ja kannatus lähtikin välittömästi nousuun. Kaiken järjen mukaan Sinisten pitäisi toimia nyt samoin ja kutsua apuun Timo Soini.

(Risto ) #2

Miksei noinkin, ainakin se selkiyttäisi sinisten kuviota, ongelma on vaan se, että taas takki kääntyy, kuinka monesti se voi kääntyä, ennen kuin käy kuten Paavo Väyryselle, uskottavuus alkaa mennä totaalisesti, toinen ongelma on se, että poliittiset virtaukset kulkee nyt oikealle, Macronin ja Merkelin kaltaiset liitovaltion rakentajat on tulleet tiensä päähän, asian pohtiminen on kuitenkin kannattavaa, asia selkiytyisi puolueen jäsenille.


#3

Uskottavuus/luotettavuus on ominaisuus, joka pitää rakentaa takaisin ajan kanssa. Vahinko mikä on tullut, se on tullut. Uskoisin, että tällä hetkellä on aika sama vaikka vaihtaisi puoluetta vielä kerran, kunhan se jää sitten siihen. Väyrysmäiseen huopaamiseen ei tietenkään kannata lähteä.

Kevään vaaleissa on mielenkiintoista nähdä millaisiin äänisaaliisiin Veera Ruoho ja Kaj Turunen Kokoomuksessa pääsevät. Molempien potti tippuu varmasti 2015 vaaleista, mutta tippuuko niin paljon, ettei pääse enää läpi. Kokoomuksen listalta on joka tapauksessa helpoin tie eduskuntaan. Puolue on iso ja rahaa riittää.


(Risto ) #4

Macroni on nyt kriisin keskellä, epärealistinen yleismaailmallinen humanismi sai täystyrmäyksen Ranskassa, eikä oikein ilmastoteemakaan sitä ole pelastanut.


#5

Toivottavasti Turunen tipahtaa, kaikille samanlailla pyrkimällä vain saadakseen olla eduskunnassa, riippumatta puolueesta, pitää pudota. Äänestäjien pettäminen on paha asia.


(Osmo Juntunen) #6

Jos kansalaiset ymmärtää oikein ,niin Sampo Terho on valtavan sopiva mies puheenjohtajaksi .Eilen sain lukea listan jonkun lehden listan suosituimmista politikoista niin Timo Soini oli listan kärkipaikalla ,jonne asettaisin myös Sampo Terhon .Soini päättää itse osallistuuko hän Eurovaali ehdokkaksi vai ei .Moni haluaa Brysseliin Timoa .Äänivyöry olisi melko suuri mielestäni jos Suomen kansalta kysytään Soinin kannatusta .Sampo on ihan Soinin luokkaa oleva johtaja .


(Osmo Juntunen) #7

Onko ne molemmat vaalit samaan aikaan ,Eduskunta ja Eurovaalit ?Mitkä ovat äänestyspäivät ?


#8

No niin, Soinin ilmoitus ehdokkuudestaan on sitten tultava ensi viikolla. Seuraavalla viikolla alkaa eduskunnan joululoma ja takaisin tullaan vasta helmikuussa.

Veikkaan että tässä onkin ensi viikon suuri uutinen.


#9

Heitä toivotaan ehdolle:

Timo Soini

Antti Rinne

Jussi Halla-aho

Antti Kaikkonen


(Esa-Pekka) #10

Timo Soinin ehdokkuus tietysti parantaisi sinisten mahdollisuuksia, mutta ei se mitenkään kriittistä ole. Uudellamaalla hyvä tulos on käytännössä varma, sen verran kova lista tulee joka tapauksessa. Jos Soini lähtee, useampikin edustaja menee läpi.

Mutta ei Soini ja Niinistö kahdestaankaan sentään hirmu montaa sinne voi saada. Edustajien määrässä ero ei välttämättä ole suuri Soinilla tai ilman Soinia. Ei Elokaan ihan mitätöntä äänimäärää kerää. Viimeksi yli 2000 ja nyt näkyvä politiikko.


#11

Soinin ehdokkuus Uudellamaalla olisi koko listan kannalta sikäli tärkeää että Sampon Terhon ja Simon Elon kannatus on nyt kovin epävarmaa. Aiemmissa vaaleissa heitä kannattaneet hommaforumilaiset ja halla-aholaiset tuskin enää heitä äänestää. Uusia kannattajia muista puolueista on toki voinut tulla tilalle. Joka tapauksessa Niinistö ja Soini ovat luultavasti säilyttäneet kannatuksensa paremmin vanhojen kannattajiensa keskuudessa sillä heille maahanmuuttokriittiset eivät ole olleet kohderyhmää aiemminkaan.


(Osmo Juntunen) #12

Kyllä Timo on kova sana äänestäjille edelleen ,vaikka joutui hallitusneuvotteluissa paljon taipumaan lupauksistaan .Timo on ollut esimerkillisen moitteeton Ulkoministerinä .


#13

Soinin ehdokkuus olisi puolueelle erittäin tärkeää. Siniset on uusi puolue jonka poliittinen viesti ei ole vielä kovin tunnettu, se vaatii menestyäkseen kaikki puolueen valovoimaisimmat tähdet. Soinilla on puolueessa ehdottomasti vankin ydinkannattajajoukko, se olisi hyvä saada hyödynnettäväksi.

Mitä taas tulee mahdolliseen vaalistrategiaan, niin en usko että Soinin ja puoluejohdon olisi mitenkään vaikeaa sovittaa askelmerkkejä yhteen. Timppa pystyy pitämään äänestäjänsä tyytyväisenä, ja en näe hänelle olevan mitenkään haastavaa seisoa puoluejohdon linjausten takana.


#14

Hallitustunnustelut on se ensimmäinen etappi jossa puolue joutuu siirtämään jonon peräpäähän ne tavoitteensa joita ei tulla missään nimessä saamaan läpi itse neuvotteluissa. Mitä radikaalimmat tavoitteet, sen todennäköisempää on jäädä oppositioon.

Yksikään puolue ei saa muutettua vaalitavoitteitaan hallitusohjelmaksi, se taisi olla isolle osalle Perussuomalaisia äänestäneelle väelle vaikea asia tajuttavaksi.


#15

Taas uusi pohjanoteeraus, tälle kertaa Almamedian gallupissa. Alaspäin mennään edelleen vaikka näkyvyyttä mediassa on tullut roppakaupalla. Tällä menolla se yksikin kansanedustajan paikka on tiukassa.

Alan jo epäillä noinkohan se Soini haluaa lähteä vetämään Sinisten vaalivankkureita. Ehkä onkin turha odotella Soinia. Ehkä johtopaikalle pitäisikin nostaa jotain todella erilaista ja rohkeaa, tyyliin Tiina Elovaara.


#16

Soini ei ole puheenjohtaja, vaan ihan tavan rivijäsen puolueessa. Näkyvyys on tietenkin omaa luokkaansa, sitähän ei voi kiistää.

Tiina Elovaara on erinomainen ehdokas ja kerää varmasti ääniä itselleen ja puolueelle riippumatta Soinin päätöksistä. Jos minun pitäisi ihan puskista lähteä veikkaamaan Soinin päätöstä, niin sanoisin sen että “plokin” aktiivisuus osoittaa että miehellä on kiinnostusta kirjoitella kannattajakunnalleen.

Jos kirjoittelee kannattajilleen, niin voisi kysyä miksi…


(Risto ) #17

Minä olen monta kertaa maininnut, että maailmalla aatteiden trendi on oikealle, on virhe suunnata politiikkaa vasemmalle, kaikki kunnia Tiinalle, mutta se on liikaa vasemmalla.


#18

Tiina edustaa puolueessa tietynlaista näkemystä, ja sehän voi olla puolueen valtavirtaa jos sille löytyy kannatusta.

On Suomen poliittisella kentällä ollut isompiakin linjamuutoksia puolueessa. Jyrki Katainen esim. muutti kokoomuksen konservatiivipuolueesta liberaalipuolueeksi, ei sekään käännös ollut vanhalle konservatiiviryhmälle mieleen mutta siellähän nekin on joukon jatkona.

Tiettyyn rajaan asti puolueen linja voi muuttua puoluejohdon vaihtuessa, se toki voi vaikuttaa äänestäjien liikkeisiin.


(Risto ) #19

Yleensä vaaleissa pyritään saama maksimimäärä ääniä ja edustajia läpi, mikä tarkoitus tai ajatus on tässä käänteisessä vaali-psykologiassa, esim. Paavo Väyrynen on erittäin härskisti keskustan linjoilla ja hakee kannatusta keskustalaisten piiristä, miksi persussuomalaisten äänet ei sinisille kelpaa.


#20

Koska siniset ei saa perussuomalaisilta ääniä. Kyllä sen nyt pitäisi olla jo selvää kaikille. Lähes kaikki perussuomalaisten kärkipoliitikot on sinisissä ja silti kannatus on prosentin luokkaa.
Tilanne on ollut loikkareille kautta poliittisen historian aina sama. Vain harvoja poikkeuksia lukuunottamatta loikkari ei juuri koskaan saa vanhoilta kannattajiltaan ääniä. Sinisillekään tämä ei tullut yllätyksenä. Muistan kun Simon Elo piti tunteikkaan puheen televisiossa perussuomalaisten hajoamisen aattona. Elo kertoi että he, koko sinisten ryhmä, tiedostaa hyvin sen että heidän poliittinen uransa loppuu todennäköisesti tähän.

Tosin on sanottava että se aluevaltaus mitä Elovaara ja Elo nyt tekevät voi hyvinkin murtaa tuon totutun kaavan.